Собственикът на „ZARA“ увеличи империята си от недвижими имоти с повече от 15 000 000 000 евро

Собственикът на „ZARA“ увеличи империята си от недвижими имоти с повече от 15 000 000 000 евро

Амансио Ортега, основател на „Inditex" и един от най-богатите бизнесмени в света, се възползва от ситуацията през последните няколко месеца, за да реорганизира корпоративната структура на „Grupo Pontegadea" — инвестиционната компания, която обединява всички холдингови дружества и дъщерни фирми за недвижими имоти. Опростяването на структурата и преразпределянето на активите, са минали през усвояването на компанията за недвижими имоти в Испания „Grilse" от „Pontegadea Spain"; на дъщерната „Pontegadea 2015" с нейните финансови участия (включително това на „Telxius") и отделянето на „Pontegadea Inversiones" от новата компания „Pontegadea GB 2020", която групира активи за недвижими имоти, разположени на британския пазар.

Освен това, миналата седмица е била изпратена информация до Националния фондов пазар на Комисията (CNMV), в която се оповестява приносът на акциите на „Inditex" (9,28%) и „Enagás" (5%), досега пряко притежание на „Partler 2006", към новото дъщерно дружество „Partler Participaciones". Изданието tellerreport.com уточнява, че „Grilse" е създадена през 2001г., а сред активите й е бил и конният център „Casas Novas", който създателят на „Zara" е построил за дъщеря си Марта. Сега, този и останалите недвижими имоти на „Grilse", са преминали в портфолиото на „Pontegadea Spain".

Създаването на „Pontegadea GB 2020" пък е свързано с процеса на Brexit в Обединеното Кралство, като целта е да позволи на компанията-майка и дъщерните й фирми да изолират възможните рискове, произтичащи от процеса на „развод" с Европейския Съюз. В допълнение, през следващите дни групата ще депозира своите отчети за 2019г. в търговския регистър, които показват нетна печалба от 1,778 милиарда евро, в сравнение с 1,550 милиарда през 2018г., след като е било направено дарение от 104 милиона евро за фондацията „Амансио Ортега". Междувременно, оборотът на „Pontegadea Spain" е достигнал 2,261 милиарда евро.

Портфейлът за недвижими имоти, един от стълбовете на инвестиционната стратегия на Ортега, е достигнал пазарна стойност от 15,163 милиарда евро. Тази цифра включва оценката на всички активи, принадлежащи към групата на „Pontegadea", за разлика от предишните години, когато фирмата публикува само оценката на активите в „Pontegadea Inversiones", допълват от tellerreport.com.

Снимка: tellerreport.com

БКНС
25.09.2020 16:45
14

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...