Безплатен дом и работа срещу жителство в Испания

Безплатен дом и работа срещу жителство в Испания

Малък град в Паленсия, Северна Испания, търси семейства с деца, които да се преместят в района, за да го спасят от обезлюдяване. „Idealista" предава, че вече има над 500 кандидати както от страната, така и от чужбина. Инициативата е част от мащабната акция, известна като „la España Vaciada" или „празна Испания". Заедно с други села в Испания, предлагащи безплатни къщи през 2020 г., Табанера де Серато /Tabanera de Cerrato/ е най-новото село за 2021 г., което предлага безплатна къща и работа за тези, които искат да се преселят там. То се намира в региона Серато в Паленсия и има само 142 жители.

Кметът, Луз Оскар, наскоро е отправила апел към семейства, които искат да се преместят в района, но е споделила, че не е очаквала такъв наплив от молби от цял свят. От Холандия и Аржентина до останалата част на Испания, повече от 500 кандидати са изразили интерес към придобиването на къща, която е в процес на обновяване в селото, и хранителния магазин, който се намира на приземния етаж. Идеята на тази инициатива е новите жители да живеят в този имот и да управляват местния хранителен магазин.
Имотът се реновира по програма, ръководена от „Junta de Castilla y León", а помещенията в приземния етаж ще бъдат изградени с подкрепата на местните власти в Паленсия, като работата трябва да приключи през май. Луз Оскар е допълнила, че се търси предприемчиво семейство, което иска промяна в живота си и което може да се адаптира към местния бит. В същото време обаче кметската администрация е установила, че има много отчаяни хора, които преживяват трудно време и се нуждаят от помощ.

Луз Оскар също заяви, че новият магазин за хранителни стоки може потенциално да обслужва това село и околните села като Антигюедад и Паленцуела — райони, в които жителите в момента трябва да пътуват до по-отдалечените Торкемада или Паленсия, за да пазаруват. „Убедени сме, че ще има бум на хора, които след тази пандемия ще искат да развият своя житейски проект на село и искаме да сме готови да ги приемем", обобщила е Оскар.

Снимка: palenciaturismo.es

БКНС
21.02.2021 12:38
14

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...