Всичко за експанзивните, високотехнологични недвижими имоти на Марк Зукърбърг

Всичко за експанзивните, високотехнологични недвижими имоти на Марк Зукърбърг

Подобно на всичко останало, свързано с Марк Зукърбърг, портфолиото му с недвижими имоти изглежда е нараснало експоненциално през годините. Основателят на Facebook (сега известен като Meta) в момента притежава 10 жилища, разположени в цяла Калифорния — включително Сан Франциско, Пало Алто и езерото Тахо — плюс няколко владения в Кауаи, Хавай. Всяка къща е масивна, значително модернизирана и често обременена с оплаквания от широката публика. Освен това е известно, че Зукърбърг купува съседни домове, за да се увери, че той и семейството му ще имат максимално уединение.

2011 г.

Около година преди той и Чан да сключат брак, Зукърбърг пусна корени в Пало Алто със закупуването на дом с площ от 520 кв.м на 10 минути път с кола от кампуса на Facebook в Менло Парк. „Architectural Digest" и CNBC съобщават, че технологичният магнат е платил 7 милиона долара за имението с пет спални, а след това е инвестирал солидна сума, за да го оборудва с някои изящни технологични подобрения, като направен по поръчка изкуствен интелект-асистент, наречен Jarvis. Към днешна дата, сред задачите на асистента е да помага на дъщерята на Зукърбърг с нейните уроци по мандарин, да идентифицира посетителите на вратата и да доставя чисти сиви тениски от специално съоръжение за тениски. Други характеристики на дома включват басейн със солена вода, стъклена слънчева стая и огромен павилион в задния двор.

2012 г.

На следващата година двойката започна да изкупува четирите жилища около основната къща в Пало Алто. „The Wall Street Journal" съобщава, че те са похарчили около 43 милиона долара за тези имоти, след което ги е отдала под наем домовете обратно на бившите им собственици, с планове, в крайна сметка, да съборят и четирите, за да построят нещо ново през 2016 г. Градската общност обаче гласува против плановете на Зукърбърг, така че той е трябвало да се задоволи само с ремонт на две от четирите имения, за да се създаде комплекс, разположен върху парцел с размери 1,83 акра.
В края на 2012 г., основателят на Facebook е похарчил 10 милиона долара за градска къща в квартал „Долорес Хайтс" в Сан Франциско, като се твърди, че е отделил допълнителни 1,8 милиона долара за реновиране. Според „SF Gate", на първия етаж е са били обособени офис, медийна стая, перално помещение, стая за вино и мокър бар. Не се знае много за този имота, освен че в момента той е с площ от 685 кв.м.

2014 г.

Зукърбърг започва дългогодишна „любовна" връзка с Хаваите през 2014 г., когато придобива 707 акра земя на остров Кауаи за около 116 милиона долара. Първата му покупка, според местния вестник „Garden Island", е включвала по-голямата част от плажа Pila'a и плантацията Kahu'aina, което е било проблем за местните жители, които са се оплакали от стените, издигнати от техническия магнат около имота му, блокиращи достъпа до плажа. Според изданието, плановете на Зукърбърг са били да издигне главна къща от 570 кв.м с гараж за 16 коли и структура, която да служи като щаб за сигурност на неговия екип, на стойност 23 милиона долара.

2017 г.

Три години по-късно, Зукърбърг и съпругата му разширяват своите хавайски владения с покупката на още 89 акра земя за 45 милиона долара. Тогава отново се озовават в светлините на прожекторите, след като завеждат дела, за да купят джобове земя в имението си, известни като „парцели кулеана". Тези парцели са дадени на местните хавайски фермери-наематели през 1850 г. и се считат за свещени за поколенията, които са ги притежавали оттогава. Зукърбърг и Чан са се отказали от съдебния процес след обществен протест, но все пак са успели да закупят 12 от тези „кулеани".

2018 г.

През 2018 г. семейството тихомълком е придобило две съседни къщи на езерото Тахо за 59 милиона долара – „Brushwood Estate" и „Carousel Estate", които са обединили в масивен комплекс. Според „The Wall Street Journal", двойката е обмисляла трета покупка, но остава неизвестно дали вече са направили стъпки в тази насока. Информацията за комплекса е оскъдна, но това, което се знае е, че „Carousel Estate" разполага с основна къща със седем спални и се намира на три и половина акра парцел, с кей в стил яхтено пристанище, идеален за акостиране на голяма яхта. И „Brushwood Estate" е малко по-голям, с размери 6,2 акра, с основна къща с шест спални.

2021 г.

През втората година от пандемията, Зукърбърг и Чан са решили да задълбочат притежанията си в Хавай, като са похарчили 53 милиона долара за още 600 акра на Кауаи. Преди това, парцелът е бил собственост на „Waioli Corporation" — местна организация, която работи за опазване на околната среда. В свое изявление, Зукърбърг е коментирал, че семейството му работи в тясно сътрудничество с редица партньори от общността за насърчаване на опазването на околната среда, устойчивото земеделие и защитата на местната дива природа и с нетърпение очакват да разширят тези усилия за Lepeuli през следващите месеци.

Снимка: Taylor Hill

от Домаза

БКНС
15.04.2022 23:18
166

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...