Музей на бъдещето отваря врати в Дубай

Музей на бъдещето отваря врати в Дубай

Музей на бъдещето отвори врати в Дубай, а владетелят на емирството и вицепрезидент на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум го нарече «най-красивата сграда в света». Проектиран от местното студио „Killa Design", той се намира на видно място до издигната влакова линия на Дубай, близо до небостъргача Бурж Халифа — най-високата сграда в света. Проектиран да бъде «архитектурна и културна икона», музеят се състои от издължена пръстеновидна форма с празнота в центъра, върху покрита с трева могила. Построена за фондация „Dubai Future Foundation", седеметажната сграда съдържа комбинация от експонати, посветени на бъдещето, зали за тестване и разработване на нововъзникващи технологии, многофункционална зала с капацитет от 1000 места, лекционна зала с 345 места, както и множество лабораторни помещения.

„Музеят на бъдещето е „жив музей", който непрекъснато се адаптира и преобразува, тъй като самата му среда води до постоянни промени в неговите експонати и атракции", коментирал е Мохамед Ал Гергауи, председател на „Фондация за бъдещето на Дубай". Пет етажа от пространството на галерията съдържат експонати, посветени на изследването на космоса, дигитално изображение на тропическите гори на Амазонка и прототипи на бъдещи продукти.

77-метровата сграда се поддържа от стоманена конструкция, което означава, че сградата няма вътрешни колони. Облечена е в неръждаема стомана с прозорци под формата на цитати от владетеля на емирството, написани с арабска калиграфия, които гласят „Може да не живеем стотици години, но продуктите на нашето творчество могат да оставят наследство дълго след като ни няма"; "Бъдещето принадлежи на тези, които могат да си го представят, проектират и изпълняват. Не е нещо, което очаквате, а по-скоро създавате" и "Иновацията не е интелектуален лукс. Това е тайната зад еволюцията и подмладяването на нациите и народите".

Снимка: Dezeen

от ДомазаБКНС
15.04.2022 23:31
186

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...