Забраняват на чужденци да купуват жилища в Канада

Забраняват на чужденци да купуват жилища в Канада

На повечето чужденци ще бъде забранено да купуват недвижими имоти в Канада за две години. Това ще предостави милиарди долари за стимулиране на строителната дейност в страната, в опит да се охлади нарастващия пазар. Мерките ще се съдържат в бюджета на финансовия министър Кристия Фрийланд, предава „Fortune", позовавайки се на анонимен източник. Този ход сигнализира, че министър-председателят Джъстин Трюдо става все по-настоятелен относно опитомяването на един от най-скъпите жилищни пазари в развития свят и, че правителството става все по-загрижено за политическата реакция срещу инфлацията и нарастващите цени на жилищата, които са скочили с над 50% през последните две години.

Пазарът е отбелязал рекорден месечен ръст през февруари, тъй като купувачите са действали преди увеличението на лихвите от Банката на Канада, довеждайки референтната цена на един имот до 869 300 канадски долара (635 490 евро). Забраната за покупка на жилище от чуждестранни купувачи няма да се прилага за студенти, чуждестранни работници или чуждестранни граждани, които са постоянно пребиваващи в Канада, уточнил е източникът. Някои експерти от бранша обаче не мислят, че цените ще паднат в резултат на тези мерки, въпреки че това ще отнеме поне част от конкуренцията на най-конкурентния пазар в историята на Канада.

Няколко милиарда долара от бюджета на „Freeland" ще бъдат разпределени за изграждане на жилища на достъпни цени и за подпомагане на местните власти да актуализират своите системи, за да позволят по-бързо строителство на нови имоти. Правителството обаче планира други мерки, които потенциално биха могли да увеличат търсенето, за да помогнат на новите купувачи. „Freeland" ще въведе законодателство, което позволява на канадците на възраст под 40 години да спестят до 40 000 канадски долара (29 243 евро) за първоначална вноска в рамките на ново освободено от данъци превозно средство.

По време на миналогодишната предизборна кампания партията на Трюдо също предложи забрана за „сляпо наддаване" за къщи – преобладаващата система, чрез която офертите се пазят в тайна, когато някой продава жилище. Този метод е набеден като причината за ускоряване на ценовите печалби, като имотите понякога се продават за стотици хиляди долари над исканата цена. Някои смятат, че тайното наддаване принуждава всеки потенциален купувач да предложи колкото може повече. Организацията на агентите по недвижими имоти в страната сега се е отдръпнала от защита на практиката. Очаква се, че новата правителствена стратегия ще започне на избрани пазари това лято.

Снимка: Forbes

от Домаза

БКНС
15.04.2022 23:40
210

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...