ЕС планира да забрани на руснаците да купуват недвижими имоти в Европа

ЕС планира да забрани на руснаците да купуват недвижими имоти в Европа

Европейската комисия подготвя нови санкции за Русия, като този път е насочила вниманието си към сделките с недвижими имоти, намиращи се в обхвата на Европейския съюз. Ако предложението бъде прието, на руските граждани – физически и юридически лица – ще бъде забранено да придобиват, продават или прехвърлят, било то пряко или косвено, „права на собственост върху недвижим имот, намиращ се на територията на Съюза или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция на такъв недвижим имот". Цитирайки текстове от официалните документи, „Bloomberg" съобщава още, че рестрикциите няма да се отнасят за руснаци, които имат гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Този ход на ЕС е поредният опит да се уязвят олигарсите и руската държава като цяло, засягайки петролната индустрия и „Сбербанк" — най-голямата банка в Русия. Много руски милиардери са придобили собственост в страни от ЕС след разпадането на СССР, за да преместят богатството си или поне голяма част от него, извън родината си. Роман Абрамович например, притежава замък от 2400 кв.м на Френската Ривиера с басейн на покрива, както и Сюлейман Керимов, който е собственик на имение там с тенис корт и гигантски овален открит басейн.

ЕС вече предприе строги действия заедно със САЩ и Обединеното кралство по отношение на други луксозни активи на свръхбогатите руснаци. Повече от дузина суперяхти бяха конфискувани в европейски пристанища от началото на войната в Украйна като част от усилията за налагане на санкции срещу олигарсите. Един от най-големите и скъпи задържани плавателни съдове е бил „Dilbar" – 156-метрова моторна яхта, собственост на Алишер Усманов, който е санкциониран от САЩ, Великобритания и ЕС. Очаква се новият пакет от рестрикции да бъде одобрен тази седмица от държавите – членки на Съюза и след това да влезе в сила.

Снимка: eupoliticalreport.eu

Новини от Домаза

БКНС
01.06.2022 19:10
145

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...