„Зелена светлина“ за строителството на завода за електромобили край Ловеч

„Зелена светлина“ за строителството на завода за електромобили край Ловеч

Дадоха разрешително за строеж на първия завод за елекромобили в България на компанията „Next.e.Go". Той ще бъде изграден в индустриалната зона на Ловеч – Индустриален парк Балкан и ще обхваща площ от 173 511 кв.м, която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те държат 49,998% от „Next World Bulgaria", а останалите 50,002% от компанията са германската „Next.e.Go Mobile". Освен за производствено предприятие, територията ще бъде разпределена и на терени за служебен паркинг и паркинг за посетители, КПП за камиони, товарен паркинг за готови автомобили, сграда за логистични дейности и тестове и др. „Next.e Go Bulgaria" ще разполага със собствени фотоволтаици – слънчеви панели на покрива, което ще я направи първата напълно въглеродно неутрална централа в Европа. Официалното разрешително от община Ловеч е било издадено на 19 юли 2022 г. и се очаква съвсем скоро да бъде направена първата копка.

Стойността на инвестицията е 140 милиона евро, като е договорена и държавна субсидия от България в размер на 34 милиона евро, които обаче ще бъдат изплащани поетапно и при условие, че до 2024 г. има действащи производствени активи и разкрити 250 работни места, до 2027 г. – поне 10 хиляди продадени коли и 365 работни места. Според проекта, в края на 2023 г. заводът трябва да бъде напълно оборудван и да бъдат направени първите тестови електрически автомобили, а активното производство трябва да започне през втората половина на 2024 г., когато ще бъдат приети нови стандарти, засягащи производството на автомобили в Европа. Изпълнителният директор на „Next.e Go Bulgaria", Любомир Станиславов е коментирал, че първата година на пълен производствен капацитет ще бъде 2025 г.

Амбицията на производителите е колкото се може повече части от автомобила да се произвеждат в България, включително най-важните алуминиеви компоненти. Това е иновативна технология, която ще осигури 2-3 пъти по-дълъг живот на колите.
Алуминиевата конструкция ще се произвежда от българската фирма „Етем", а кабелите – в завода на „Язаки" в Ямбол. Софтуерът пък ще бъде разработен от българското звено на „Bosch". „Darik" информира, че в същия индустриалната зона предстои да се реализира още един проект в напреднала фаза – фотоволтаичен парк с мощност около 100 мегавата, от който да се захранват останалите фирми там, които се очаква да са също от автомобилния сектор.

Снимка: autobild.bg

новини от Домаза

БКНС
02.08.2022 10:04
135

Коментари

Няма коментари. Твоя ще бъде първият!
Загрузка...